Ασφυκτιούν τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων

Ασφυκτιούν τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων

Αρ. Πρωτ. 9457/19.01.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Έντονα είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται διαρκώς στα Πανεπιστήμια της χώρας μας, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της Ανώτατης εκπαίδευσης. Ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός των εισαγόμενων φοιτητών εκτινάσσεται στα ύψη, το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται, με αποτέλεσμα τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες διδασκαλίας να μην επαρκούν για την κάλυψη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το πλήθος των νέων φοιτητών δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για νέες υποδομές, διδακτικό προσωπικό και άλλες ανάγκες.

Στις σχολές και στα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επικρατούν συνθήκες ασφυξίας, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν. Χρηματοδοτήσεις δεν έχουν δοθεί ούτε καν για επισκευές στην υλικοτεχνική υποδομή. Η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 33% είναι δραματική και συνέπεια αυτού είναι, ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι όρθιοι φοιτητές και οι «δανεικές» αίθουσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Σημειωτέον, ότι από την παραπάνω κατάσταση κινδυνεύει ακόμη και η έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, εάν δεν βρεθούν οι απαραίτητες αίθουσες. Δεν είναι δυνατόν η εκρηκτική είσοδος φοιτητών στα Πανεπιστήμια να μην συνοδεύεται από την εξεύρεση χώρων και την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων. Η υποτιθέμενη αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας δεν συνάδει με φοιτητές που στοιβάζονται μέσα στα αμφιθέατρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια της χώρας μας και να μην επικρατούν συνθήκες ασφυξίας μέσα στα αμφιθέατρα;

Απάντηση Υπουργείου